Oldalak

2014. június 6., péntek

Színes kis gumimacik,hogyan is készül a Haribo!

Úgy gondolom mindenki tisztában van,hogy mit is takar a HARIBO szó. Hogyha tévednék,akkor elárulom ,hogy a gumicukor legnépszerűbb vállalatáról beszélek. Évtizedek óta  Magyarország egyik kedvenc csemegéje. Kicsik és nagyon örömmel fogyasztják és engedik át magukat a különféle ízű,kinézetű gumicukroknak. Mielőtt megnéznénk,hogyan is készül ez a finomság hazánkban..kukkantsunk be a csemegék történelmi hátterébe. ;)

A HARIBO TÖRTÉNETE MAGYARORSZÁGON!

2002.június.26.-án készült el az első magyar HARIBO a 'Happy Cola'.
2004-ben bővült a cég 48 főről 144 főre.
2006-ban beszüntették a a Flórián szőlőcukor gyártását és a vállalat 160 főre kerekedett.
2008-tól tv reklámmal támogatják a HARIBO márkát.
2011-ben a  Facebook kampányukkal elnyerték az Év Legsikeresebb Promóciója díjat.
2012-ben gyárbővítés indult és ez évben elnyerték a 2. Superbrands kitüntetést.
2013-ban volt az új gyáregység megnyitója,valamint bővítették a Magyarországon gyártott termékek fajtáit.



Most pedig nézzük,hogy lépések szerint hogyan is készül ez a nyalánkság :D

1. Először is az alapanyagokat bele öntik egy kavaró gépbe. Alapanyagok:
-Víz
-Kristálycukor (amit szintén ők állítanak elő cukorrépából)
-Zselatin oldat
-Cukor és glükóz cukor
-Szőlőcukor
Ezek az alapvetők,illetve színező anyagok,amiket később adnak hozzá a masszához.

2.Szín és íz előállítása
-100% gyümölcsből előállított szirupok,koncentrátumok
-Egy vödörben citromsav oldatot tesznek és ehhez öntik hozzá a színezéket,majd adagolják a masszához.

3. Formába öntés
-Mi előtt a forma öntő tartályba kerülne átszűrik a masszát.
-Öntés kukoricakeményítővel bélelt tálcákra
-A formákat először kézzel rajzolják meg (pl.maci forma) utána 3D-s számítógépes szimuláció is készül a formáról..ezt követően egy megfelelő anyagból kivésik a figurát,végül az utolsó símításokat kézzel végzik el. 
-Egyszerre több színű és ízű gumicukrokat is tudnak kiönteni.

4.Pár napig egy száraz,hűvösebb helyen hagyják őket pihenni,míg az összes fölös nedvesség eltűnik a macik "testéből".

5.Viasz bevonat
-Ez adja a fényes külsőt,valamint a színüket is kiemeli.

6.Méhviasz bevonat
-Megakadályozza,hogy a cukorkák összetapadjanak.

7.Labor ellenőrzés

8.Csomagolás
-Csomagokba adagolás,súly szerint
-A zacskók először fémdetektorok alá kerülnek.
-Ezután a kartonokat (amikben a zacskó gumicukrok vannak) raklapokra kerülnek,befóliázzák és kész a termék a szállításra.

Nézzétek meg a gumicukrok elkészülését egy 22 percből álló videoban. 




Pár kép a videóból. 












 Remélem tetszett a bejegyzés HARIBOS szép napot mindenkinek! 










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése